• Hovedpartnere

    Partnere

Torsdag Tor 29 Februar Feb
Lørdag Lør 2 Mars Mar
Torsdag Tor 7 Mars Mar
Lørdag Lør 9 Mars Mar
Torsdag Tor 14 Mars Mar
Lørdag Lør 16 Mars Mar
Tirsdag Tir 19 Mars Mar
Torsdag Tor 21 Mars Mar
Lørdag Lør 23 Mars Mar
Lørdag Lør 30 Mars Mar
Mandag Man 1 April Apr
Onsdag Ons 3 April Apr
Fredag Fre 5 April Apr
Søndag Søn 7 April Apr

Spleiselag gir nye jentegarderober

Den fenomenale jentesatsingen i Frisk Asker gir resultater: Nå forener klubben krefter med kommunen og skal pusse opp eksisterende garderober for jentene i Frisk Asker og i Asker Kunstløpklubb.

Ordfører Lene Conradi møtte opp i den gamle A-lagsgarderoben i Askerhallen forrige uke. Med seg hadde hun en nyhet og et gladbudskap som hun ville dele personlig med de snaut 30 jentene som satt på benkene rundt henne. Stedet som jentene og ordføreren møttes var ikke tilfeldig. Det er nemlig nettopp det tidligere garderobeanlegget til A-laget som nå skal få en real overhaling – og bli jentegarderober.

750 000 kroner

– Dette er en stor dag for alle skøytejenter, for klubbene og for kommunen. Isidrettene har alltid stått ekstra sterkt i Asker. Likevel har jenter fram til nå ikke hatt sitt eget hallområde der de kan skifte, dusje, gjøre seg klare, prate og knytte bånd. Derfor er jeg veldig glad for å kunne dele nyheten om at kommunen og Frisk Asker nå inngår et spleiselag for å skape et garderobeanlegg for jenter, sier Conradi.

Asker kommune bidrar med 350 000 kroner til samarbeidsprosjektet og Frisk Asker med 400 000 kroner. Pengene fra Frisk Asker har klubben fått fra Sparebankstiftelsen, og de er øremerket til oppussing av jentearealer.

Fra 0 til 54

Frem til 2019 var «jentehockey» et ukjent begrep i Frisk Asker. Det fantes ingen strategi eller målsetning fra klubbens side om å romme jenter med det samme sportslige tilbudet som kommunens gutter har hatt siden 1922.

Det endret seg da et knippe lokale ildsjeler i klubben brettet opp ermene vinteren 2020 og sa: Tilbudet er ikke godt nok. Frisk Asker skal være et hjem for både jenter og jentehockey! Peter Balkevärn var blant de frivillige i klubben som brettet opp ermene på vegne av kommunens spirende hockeyjenter.

– Som med alt nybrottsarbeid, opplevde vi en bratt start. I løpet av 2020-sesongen klarte klubben å tiltrekke seg fem-seks jenter til å begynne med ishockey. Litt over midtveis i sesongen kom pandemien og strenge myndighetskrav, sier Balkevärn, som kaller seg selv for likestillingsminister i klubben.

Pandemien traff jentesatsingen hardt

Han forteller at restriksjonene påvirket alle klubbens lag, men ingen mer enn jentesatsingen. Å stable et helt nytt lag på beina, krever at man lykkes med sosialiserings-aspektet. Jentene som hadde begynt var fra ulike steder i hele kommunene, og mange kjente ikke hverandre. Derfor var myndighetsrestriksjonene, som i stor grad påvirket det sosiale, svært dårlig timing i arbeidet med å få en gruppe jenter til å vokse sammen som et lag.

– Likevel var det nøyaktig det som skjedde! Det sier noe om jentene våre, og om innsatsen som legges ned av frivillige i klubben. I løpet av to år med pandemi vokste jentegruppen til 30 aktive spillere, og i dag er det 54 jenter i klubben, fordelt på JU9, JU11 og JU13. Neste år er målet å stable et JU16-lag på beina, og sesong 2026 - 2027 håper vi å kunne ha et A-lag i Bambusaligan (dam EHL), sier Balkevärn.

Potensial for enda større vekst

- Det er utrolig imponerende at Frisk-Asker har klart å rekruttere så mange jenter i løpet av kun tre år. Det at mange jenter i kommunen vår nå velger ishockey, sier også noe om hvor stort potensialet er for at sporten vokser seg enda større i årene som kommer! Det hadde vært veldig gøy, sier Conradi.

Men for at rekrutteringen til skøyteidrettene skal fortsette, er det viktig at både jenter som allerede er aktive og de som er nye, tilbys gode rammer, også utenfor isen. Frem til nå har hockeyjentene måttet dele garderober med guttelagene. Kunstløpjentene har på sin side hatt en nedslitt garderobe uten dusjer.

– Dette er selvsagt ikke sånn vi kan ha det. Derfor vil det nye garderobeanlegget bety så mye for så mange, sier Balkevärn.

God investering

Det er trange økonomiske tider for kommunen. Likevel mener Conradi at å støtte jenetegarderobe-prosjektet er en god investering for fremtiden,

– Å skape gode arenaer for barna våre er noe av det viktigste vi gjør. Det er bra for den fysiske helsen, for å skape sosiale nettverk og for å gi barna noe meningsfylt å bruke tiden sin på.

Conradi har et klart råd til andre kommuner som vurderer om de skal bruke penger på å tilrettelegge for jenteutøvere,

– Vi må heie på jentene i alle idretter, og spesielt innen idretter som vi vet at har et uforløst potensial. Det må skje gjennom barna selv, foreldrene og klubbene. Det er klubbene som setter dagsorden. Vi hatt et veldig godt samarbeid med de klubbene og alle de frivillige i klubbene som står på. Frivilligheten er noe av det viktigste vi har, og jeg synes det er flott at så mange frivillige har stått på i denne saken og sørget for at vi nå får egne jentegarderober i Askerhallen, avslutter Conradi.