• Hovedpartnere

    Partnere

Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lørdag Lør 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Søndag Søn 24 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lørdag Lør 30 Oktober Okt
Torsdag Tor 4 November Nov
Lørdag Lør 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Søndag Søn 21 November Nov
Tirsdag Tir 23 November Nov
Lørdag Lør 27 November Nov
Tirsdag Tir 30 November Nov
Lørdag Lør 4 Desember Des
Torsdag Tor 9 Desember Des
Lørdag Lør 11 Desember Des
Tirsdag Tir 28 Desember Des
Torsdag Tor 30 Desember Des
Torsdag Tor 6 Januar Jan
Lørdag Lør 8 Januar Jan
Torsdag Tor 13 Januar Jan
Lørdag Lør 15 Januar Jan
Torsdag Tor 20 Januar Jan
Lørdag Lør 22 Januar Jan
Torsdag Tor 27 Januar Jan
Lørdag Lør 29 Januar Jan
Torsdag Tor 3 Februar Feb
Lørdag Lør 19 Februar Feb

Kampen mot pengegaloppen i barneidretten må fortsette

Stadig flere foreldre uttrykker at barneidretten har blitt et pengesluk. I en fersk undersøkelse fra SpareBank 1 sier nesten 7 av 10 at de mener barneidretten har blitt for dyr. Det mest urovekkende er at tallene øker.

Bredde- og barneidretten skal være inkluderende, ikke føre til utenforskap. Den skal skape glede, samhold og opplevelser for alle – uavhengig av bakgrunn og foreldres inntekt. For å få til det, må alle barn ha råd til å delta. Vi registrerer derfor med bekymring at 3 av 10 foreldre har valgt ikke å introdusere barn for visse idretter fordi det er for dyrt. Samtidig har hele 15 prosent valgt å ta ut barnet av en idrett fordi det er for kostbart.

Det mest nedslående er imidlertid at nesten 2 av 10 har sett seg nødt til å benytte kreditt for å kjøpe sportsklær eller utstyr til barna de siste tolv månedene. I en typisk skoleklasse hvor alle er med på en aktivitet, vil det da være fem elever hvor foreldrene har lånt penger for å få råd til utstyr. Hvis dette fortsetter, vil barn falle utenfor og talenter forsvinne.

Vi tror gjenbruk av utstyr er en viktig del av løsningen for å komme kostnadene til livs. Det er vi ikke alene om, halvparten av norske foreldre mener nettopp tilgang til rimeligere utstyr er noe av nøkkelen. Mange klubber og idrettslag landet rundt har heldigvis gode løsninger for nettopp gjenbruk av utstyr og er flinke til å legge til rette for dette på ulike måter. Som et eksempel har vi i SpareBank 1 Østlandet sammen med en rekke klubber rundt omkring på Østlandet arrangert byttehelger på høsten. Her har brukt, men fortsatt flott utstyr skiftet eier for en rimelig penge.

Mange barn har smilt og gledet seg over «nytt» utstyr uten at mor og far har vært nødt til å bla opp flere tusen for nye ski, sko, staver eller skøyter til den håpefulle tiåringen. I år har dessverre koronaen satt en stopper for byttehelgen. Likevel er det fortsatt fullt mulig å kjøpe brukt, og fokuset på gjenbruk står like sterkt. Selv om mange klubber og idrettslag har flere gode løsninger for å holde kostnadene i idretten nede, kan vi alle gjøre mer. Sammen må vi derfor fortsette å framsnakke brukt utstyr i klubbene, rundt middagsbordene og i alle andre sammenhenger. Barn trenger ikke det nyeste utstyret for å kunne glede seg over å spille ishockey, gå på ski, sykle eller spille fotball. Mange topputøvere har begynt sin fantastiske karriere på nettopp arvede ski, eller med brukte skøyter på føttene. Det var ikke nytt utstyr fra barnsben av som førte dem til topps, men selve idrettsgleden.

Det er lyspunkter å spore. Nesten halvparten av norske foreldre sier nemlig at de har kjøpt brukt sportsutstyr- eller tøy til sine barn eller seg selv. Nærmere 8 av 10 sier de er villige til å kjøpe brukt utstyr for å spare penger. Det er veldig bra. Det vitner om at viljen til å kjøpe brukt utstyr er tilstede. Da gjelder det å fylle denne etterspørselen. Vi vet det står fullgodt utstyr til flere hundre millioner og støver ned i norske hjem. Få det frem i lyset og la andre i klubben få muligheten til å kjøpe det. Legg det ut på Finn eller i kjøp- og salg grupper i sosiale medier. La nye barn få smile og glede seg over utstyret som pjokken din har vokst ut av.

I Frisk Asker Ishockey Junior har vi egne kjøp- og salg-grupper i våre sosiale medier som alle kan melde seg inn i, i tillegg har vi tilgang til støtteordninger for de som sliter økonomisk med treningsavgiften. På denne måten kan vi bidra til inkluderende aktiviteter og idrettsglede for flere. I tillegg til at gjenbruk av utstyr er økonomisk og inkluderende, er det også bærekraftig. Det er en fin bonus.

La oss sammen heie frem brukt!

Signert

Tommy Stenersen, sponsoransvarlig vest i SpareBank 1 Østlandet

Nicolay Sørensen, daglig leder Frisk Asker Hockey

Lars Liholt, styremedlem Frisk Asker Ishockey Junior